Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Koi krapi so tiste čudovite orjaške zaupljive pisane ribe, ki jih vidimo v velikih okrasnih ribnikih.
 1. Koi krap - Cyprinus rubrofuscus

  Cyprinus rubrofuscus, pri nas bolje poznan pod imenom koi krap ali japonski krap na Japonskem pa pod imeni jinli in nishikigoi. Koi krapi so tiste čudovite orjaške zaupljive pisane ribe, ki jih vidimo v velikih okrasnih ribnikih. Ribe z bogato zgodovino in globoko cenjene v državi svojega izvora.
  Marsikdo jih zamenja z zlatimi ribami in čeprav so si na hitro podobni, je nekaj očitnih razlik:

  - VELIKOST: Koi krapi so orjaški. Zrastejo lahko do 120 cm, povprečna velikost je 90 cm!
  - OBLIKA GLAVE: imajo podstojna usta, bolj "špičast" gobec
  - "Brki" na strani ustnic
  - BARVE

  Kot že njihovo ime pove, so japonske krape začeli vzrejati na Japonskem. Najprej so jih vzrejali za hrano, nato so začeli selektivno vzrejati naravno nastale barvne mutacije. Vse to se je začelo okoli leta 1820. Šele dobrih 100 let kasneje, leta 1914, so v Tokiju na razstavi predstavili koi krape. Po pričakovanju je zanimanje za velike barvite ribe naraščalo in se razširilo po svetu.

  Japonci pa so med tem vzredili ogromno barvnih variacij:
  Kōhaku, Taishō Sanshoku, Shōwa Sanshoku, Tanchō, Chagoi, Utsurimono, Bekko, Goshiki, Shūsui, Asagi, Kinginrin, Ōgon, Hikari-moyomono,... Obstajalo naj bi okoli 200 pasem koi krapov.
  Nekateri res čudovito obarvani primerki pa dosegajo vrtoglave cene. Dober meter dolg, rdeče belo obarvan koi - Kohaku, je bil prodan za 1,8 milijona.

  Za uspešno oskrbo koi krapov torej za začetek spet rabimo lopato, oziroma glede na velikost ribnika - bager. Ribnik naj bo dolg vsaj 5m in globok vsaj 1,5m. Koi krapi slabo prenašajo nizke temperature. Z zadostno globino pa jim omogočimo da normalno preživijo naše zime. Te mere so res goli minimum. "Večje je boljše" v primeru želje po oskrbi koi krapov resnično velja. V mislih je treba imeti da ne bodo samo zrasli v resnične orjake, ampak bodo z nami vrsto let. Bolje rečeno desetletij. Pričakovana življenjska doba je 20-30 let. Rekorder je poginil leta 1977, star 226 let. Ime ji je bilo Hanako. Hanako je verjetno najbolj znana predstavnica japonskih krapov na svetu. Njeno starost so potrdili z analizo lusk. Velika je bila 70 cm in tehtala je 7,5 kg.

  Beseda KOI je na Japonskem enakozvočnica besedi, ki pomeni naklonjenost in ljubezen. Koi krapi so na Japonskem simbol prijateljstva in miru. Nishikigoi pa pomeni plavajoči oziroma živi dragulj.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR