Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Tudi pri psih so čedalje bolj pogoste alergije. Kaj jih povzroča in kako jih ublažimo?
 1. Najpogostejše alergije pri psih

  Alergije so v zadnjih desetletjih pri psih čedalje bolj prisotne. Vzroka za to ne poznamo, sklepamo pa, da gre pripisati prehrani in življenjskemu slogu, nekatere pasme pa so alergijam še posebej podvržene. Pomembno je, da alergijo prepoznamo in ustrezno prilagodimo življenjski slog našega psa.

  Najpogostejši znaki alergij pri psih so: srbež, praskanje, grizenje, pordela koža, izpuščaji, napenjanje, izcedek iz oči, polna žleza, krivec za te reakcije pa je histamin. Gre za snov, ki jo proizvajajo bele krvničke mastociti. Njihova naloga je, da ukrepajo, kadar je telo v nevarnosti. Kadar se poškodujemo, sprostijo heparin, s pomočjo katerega se krvavitev zaustavi in se tvori krasta. Druga naloga je, da ob vnosu “škodljivca, alergena” reagira tako, da sprosti histamin. Ta povzroči otekanje tkiva, poveča prekrvavitev in pospešeno izločanje sluzi, da se škodljivca telo čim hitreje znebi.


  Histamina se želimo čim hitreje znabiti iz telesa in zato poskrbi DAO, zaviralec histamina. Nastajanje in delovanje spodbujajo Vitamin B6, baker in Vitamin C. Medtem ko vitamina C ne moremo predozirati, pa B6 in baker lahko, zato ju dodajamo le s hrano (sveža tuna, pusto perutninsko meso, banane, sladki krompir). Histamin ostane v telesu približno 3 tedne. Zato se moramo vsakega proti alergijskega ukrepa, pa naj bo to druga hrana, dieta, prehranski dodatek, zamrzovanje briketov, držati vsaj 3 tedne, preden ocenimo stanje. Seveda bo, v kolikor smo našli pravi razlog, raven histamina v telesu in s tem tudi alergijska reakcija začela upadati po nekaj dneh, konec pa bo šele po cca 3 tednih.  alergije pes

  Najpogostejše alergije, s katerimi se naši kužki srečujejo

  Alergija na določeno živalsko beljakovino

  Najpogosteje gre tukaj za perutnino, govedino, morske sadeže (ne ribe!), mlečne beljakovine. Znaki so srbeča, razdražena koža, lizanje tac, polna žleza, kronično vneta ušesa. Kadar je sum na alergijo na živalsko beljakovino v hrani, je priporočljivo hrano zamenjati - uporabimo redek vir mesa, s katerim se kuža še ni srečal in najverjetneje ne bo povzročal alergije. To so na primer: zajec, konj, noj, kenguru, ribe, divjačina. Izbrano hrano nato brez ostalih dodatkov ali priboljškov hranimo 3 tedne.


  Oglejte si ponudbo hrane z eno vrsto mesa v spletni trgovini.


  Če ne zmoremo brez priboljškov, izberemo priboljške iz iste vrste mesa, pozorni pa smo, da res ne vsebujejo drugih sestavin! Enako velja tudi za mokro hrano. Prepričati se moramo, da kuža nikjer drugje nima dostopa do hrane in o tem obvestiti še ostale družinske člane, ki psa hranijo. Le tako bomo dosegli, da se v telo ne vnaša alergenih beljakovin, nivo histamina pa bo imel možnost upasti in alergijska reakcija bo upadla.


  Medtem lahko uporabljamo tudi protialergijske šampone, ki bodo ublažili simptome, kot so srbeča koža in tačke.


  Alergija na žita

  Večinoma tukaj pride do alergij na žita, ki vsebujejo gluten (pšenica, pira, ječmen), vendar sta med pogostimi krivci tudi riž in koruza.


  Poleg zgoraj naštetih znakov, pa tukaj po navadi spremljata še napenjanje in vetrovi ter izcedek iz oči. Alergene moramo iz hrane izločiti, zato se v tem primeru odločimo za hrano brez žit in se diete prav tako držati vsaj 3 tedne.


  Napenjanje in izcedek iz oči prenehata zelo hitro, za preostale znake pa je potrebno počakati nekoliko dlje, da počasi izzvenijo.


  Alergija na prehransko pršico

  Zahrbtna alergija, pri kateri pa še lahko pomagamo, je alergija na pršico, ki živi v suhi hrani ter priboljških in je razmeroma pogosta. Znaki so predvsem pordela in srbeča koža ter vneta ušesa, včasih tako zelo, da so packasta in smrdljiva.


  Rešitve so naslednje:


  • Če je le možno, psu dajemo svežo oziroma zamrznjeno hrano. S tem popolnoma izločimo prehransko pršico in lahko dobimo lep rezultat ki nam potrdi sume.

  • Druga možnost je mokra hrana v pločevinkah, pri čemer pazimo, da predstavlja popoln obrok.

  • Suho hrano oz brikete razdelimo po posameznih porcijah v vrečke in jih hranimo v zamrzovalniku in jih ponudimo psu takoj, 10 min po tem ko jih vzamemo iz zamrzovalnika.

  Priboljške tokrat nadomestimo s koščki svežega ali kuhanega mesa ter koščki sadja in zelenjave (nekaj nesušenega, da odstranimo možnost pršic). Spet je šampon lahko odrešitev srbeče in razdražene kože.


  Kontaktne alergije

  To so alergije, do katerih pride zaradi kontakta kože z alergenom. Najpogosteje gre tukaj za alergije na okoljske pršice ter trave, tudi bolšji ugriz. Za psa lahko v tem primeru alergij naredimo najmanj.


  Kadar gre za okoljske pršice se svetuje, da čim pogosteje menjamo posteljnino (vsak dan), odstranimo preproge ipd, sesamo vsak dan in veliko zračimo.


  Preverite ponudbo izdelkov, ki pomagajo pri lajšanju simptomov razdražene kože v spletni trgovini.  testiranje alergija

  Nekaj dodatnih napotkov

  Priporočljivo je, da psu v primeru alergije dodajamo omega 3 maščobne kisline. Izračunamo dozo glede na EPA. Težo psa v kg pomnožimo z min. 20 za redni prehranski dodatek ter max. krat 40 za terapevtsko mero, ki jo priporočamo za 1 mesec. 10kg pes bo tako prejel 200mg EPA, za vsakodnevno preventivno dodajanje in 400mg EPA za 1 mesečno terapevtsko dozo. To bo močno ublažilo dovzetnost za alergijo, in izboljšalo imunski sistem. Odmerek dvigujemo postopno.


  Dodajanje vitamina C bo pomagalo skrajšati čas alergijske reakcije in psu pomagal pri ponovni vzpostavitvi močnega imunskega sistema. Čeprav je zelo koristen pri psih, ki so kakorkoli fizično ali psihično pod stresom (bolezen, selitev, nov pes, poškodbe…) pa se dodajanju C vitamina izogibamo pri pritlikavih šnavcerjih in psih, ki so v preteklosti že imeli težavo z oksalatnimi sečnimi kamni, ravno obratno, pa je priporočljiv za pse s težavami s struvitnimi kamni.


  Hrana alergičnega ljubljenčka naj bo čimbolj enostavna, briketi naj vsebujejo čim manj različnih sestavin, prav tako priboljški. Izogibamo se hrani, ki telesu predstavlja delo in napor (pšenica, ječmen, fižol, ...).


  Alergikom je priporočljiva uporaba surove hrane, saj je zelo enostavna, sveža in rezultati so zelo dobri.  Čeprav so alergije pri psih izjemno neprijetne tako za žival, kot za lastnika, pa dandanes poznamo veliko različnih vrst hran, ki so formulirane posebej za alergike. Tako lahko alergijo nadzorujemo in psu kljub temu omogočimo kvalitetno in dolgo življenje.

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR