Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Kaj storiti, če mačka noče jesti?
 1. Neješčnost pri mačkah

  Vsakodnevno se srečujemo z lastniki psov in mačk, ki iščejo druge brikete, druge konzerve, drugo hrano in priboljške, ker njihov Piki tega več ne je. Vsega se naveliča… Ker ne pes in ne maček nista ravno sladokusca in hrano slabše okušata kot ljudje, je to težko razumeti. Ali pač?
  Domačim mačkam smo naravno vedenje iskanja hrane zelo oddaljili. Namesto da si ulovijo živ plen, jih v posodici čakajo negibni in dolgočasni briketi, ki se ne premikajo, ne bežijo, so ves čas isti in vsebuje velik delež škroba! Fuj!

  Za pripadnika mačje vrste je lakota signal, da bo treba na lov. Med lovom bo porabila veliko energije. Temu sledi počitek, nato pa zopet na lov! Mačka bo tako ostala izjemno vitka žival, sposobna skakanja in plezanja, hitrega teka in okretnosti pri lovu in boju z antilopo. Naše domače muce pa cel dan spijo in počivajo, z vseh strani jih zasipavamo s priboljški in na vsak način želimo, da so čokate in okrogle. Pri mačkah delamo veliko napako, ker jim ves čas polnimo posodice in tako prigrizujejo 10 ali več krat dnevno. S tem pa tolikokrat tudi prebudijo metabolizem ter zaradi vrste hrane tudi izločanje inzulina in to kaj hitro privede do debelosti in tudi sladkorne bolezni. Večina lastnikov hrane niti ne odmerja, ampak kar polnijo in polnijo posodice!

  V scenariju prehrane domače mačke sta možna dva različna izida:
  - Mačka postane izbirčna in ne želi jesti ničesar. No, to se nam le zdi, saj poje le toliko, da pokrije osnovne kalorične potrebe. Ni ji do hrane, ker ne zadovoljuje nagonov, ki jih kot mačka ima. Ji je dolgčas in hrana, ki ji je na voljo ji ne diši.
  - Mačka se prenažira, saj ji je hrana edino razvedrilo, ki ga v stanovanju ima, poleg lastnikov, ki se z njo ne ukvarjajo. Kvaliteta življenja takšne mačke je zato zelo majhna.

  Kaj storiti?
  Potrebno je vedeti, da mačka za kvalitetno življenje ne potrebuje le hrane in praskalnika ter udobne, tople postelje, temveč tudi konkretno razgibavanje in lov (lahko pernatih mišk) ter raziskovanje in treniranje možganov. Zato je nujno, da lastniki izbirčnih mačk, svoji živalici do bolj kvalitetnega in izpolnjujočega življenja pomagamo tako, da jo redno razgibavamo, jo hranimo s pomočjo interaktivnih igrač (žoge za brikete, pametne igrače), ter v kolikor je možno, peljejo v naravo, na oprsnici na raziskovalne “urice”. Mačka bo tako bolj zadovoljna in kaj kmalu se ji bo vrnil tudi apetit!

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR