Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Kako psu predstavimo varno zavetje, ki bo njegov za vedno dom?
 1. Prvi dnevi posvojenčka v novem domu

  Prišel je čas, odločili smo se, da v svoj dom povabimo novo bitje. Dolgo smo se odločali, si ogledovali slike in opise, kolebali… A se na koncu vseeno odločili za plemenito dejanje posvojitve odraslega psa iz zavetišča. Kaj lahko pričakujemo v prvih dnevih z novim kosmatincem in kako mu olajšati spremembo in mu predstaviti varno zavetje, ki bo njegov za vedno dom?

  Izpolnili smo vse potrebne papirje za posvojitev, psa obiskali v zavetišču, se pogovorili z oskrbniki v zavetišču in določili ta veseli dan, ko bo z nami stopil v novo, srečno in varno življenje v krogu nove družine. Vendar pa je začetno obdobje za psa izjemno stresno, mi pa moramo biti previdni, da ga s svojimi dejanji nevede ne izpostavljamo še bolj. Pasji mladički in mladi psi so pri predpostavki, da v življenju niso bili izpostavljeni hudim travmatičnim dogodkom, bolj prilagodljivi in se hitreje prilagajajo spremembam; odrasle in starejše pse pa lahko spremembe življenjskega okolja prav močno spravijo iz tira, še posebej, če z njimi v preteklosti niso imeli pozitivnih izkušenj.


  Nujna oprema pred prihodom v nov dom


  Kot novopečeni lastnik posvojenega psa moramo že pred njegovim prihodom poskrbeti, da je naš dom zanj varen in primerno opremljen. To pomeni, da mu priskrbimo udobno ležišče, katerega postavimo v miren in varen kot; posodo za hrano in vodo, ki je stabilna in ne povzroča glasnega kovinskega hrupa; udobno ovratnico ali varno oprsnico iz katere se v trenutku strahu pes ne more izviti ter kvalitetno hrano in kopico okusnih in dišečih priboljškov, katere bomo uporabili pri vzgoji in šolanju.

  Poskrbeti moramo tudi za varnost: se vsa vrata in okna dobro zapirajo ali bi lahko pes kje pobegnil? Če imamo vrt, ali je le-ta varno ograjen? Ima ograja kakšno luknjo, je dovolj visoka ali je mogoče pod njo skopati luknjo? Imamo v hiši ali okrog nje tudi druge ljubljenčke ali domače živali? Se v dosegu pasjega gobčka nahaja kakšna prepovedana hrana, strupena rastlina, odprt kabinet ali predal, električni kabel in podobno? Stanovanje in okolico moramo kar najbolj zavarovati, saj ne moremo predvideti vedenja našega novega psa.

  Prvi dan v novem domu


  Pa je končno napočil ta dan, ko lahko novega družinskega člana pripeljemo v njegov novi dom! Seveda bi mu najraje takoj pokazali celo stanovanje, ga zasipali s priboljški in pozornostjo, ga spoznali s celo družino in mu pokazali, da je življenje lahko tudi lepo. Vendar vse to že prvi dan nikakor ni priporočljivo, saj bomo psa prestrašili in mu še otežili normalno integracijo v družino.

  Kaj storiti, da psu čim bolj olajšamo prihod v novi dom?

  • Psu dodelimo omejen prostor: v prvih dneh psu dodelimo varen, tih in zaprt prostor, v katerega mu postavimo posteljico in posodo s hrano in vodo. Manjši prostor mu bo dal občutek varnosti in mu pomagal, da se hitreje sprosti.
  • V psa ne rinemo: čeprav ga želimo božati in ljubkovati, pa je to psu morda neprijetno in strašljivo, zato mu pustimo osebni prostor. Če bo pes želel stika z nami, naj sam pride do nas – od daleč mu lahko tiho prigovarjamo ali ponudimo priboljšek, prav tako pa bo odlično, če se mirno namestimo v prostor in tiho beremo knjigo ali brskamo po spletu; naj si nas pes ogleda in se sam odloči, da mu ne bomo storili nič slabega!
  • Mirno, mirno in še enkrat, mirno: kot smo spoznali že v prejšnji točki, v psa nikakor ne smemo siliti, saj želimo, da se kar najhitreje sprosti in dobi občutek varnosti. Zato pazimo, da ne delamo naglih in pretečih gibov, ne povzročamo hrupa in ne vihtimo za psa potencialno grozečih predmetov (palice, dežniki in podobno). Če imamo majhne otroke, jim razložimo, da potrebuje kužek najprej nekaj miru in bo šele čez nekaj časa pripravljen na igro.
  • Priboljški so najboljše orožje: v borbi za pasje zaupanje nam bodo najbolj pomagali priboljški. Ker še ne vemo, kaj psu najbolj ustreza, lahko zberemo čim bolj različne okuse, teksture in vonjave. Naj se pes sam odloči, kaj mu je najbolj všeč!
  • Potrebno je potrpljenje: od odraslega posvojenega psa ne smemo že od začetka imeti visokih pričakovanj. Zato se nikakor ne smemo jeziti, če še ne ve, kje je prostor za opravljanje potrebe, če nam iz mize ukrade hrano ali če nam požveči nove čevlje. Primernega vedenja se mora še naučiti, prav tako kot bi se ga učil pasji mladiček, mi pa smo tukaj, da mu na tej poti pomagamo.

  Pot do sproščenega in veselega življenja v novem domu je odvisna od vsakega psa posebej, njegove preteklosti ter karakterja in zato ni pravično niti do njega, niti do nas, da mu postavljamo časovne omejitve in okvirje.

  Po zgornjih smernicah naj čim mirneje poteka prvih nekaj dni, v tem času se lahko med seboj bolje spoznamo, pes pa bo dobil v nas že nekaj zaupanja. Ko vidimo, da je pes sproščen in pokaže zanimanje za prostor in novo družino, lahko pričakovanja nekoliko dvignemo in mu pustimo, da sam raziskuje svoj novi dom – seveda pod budnim nadzorom skrbnika! Naj bodo vse njegove izkušnje pozitivne, vsako novo doživetje pa potrjeno z veliko mero pohvale in priboljškov. Tako bo posvojenček spoznal, da je končno našel sanjski za vedno dom!


  Andreja Fegeš

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR