Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Spomladi in jeseni se skrbniki psov in mačk srečamo z menjavo dlake, ki nam povzroča veliko preglavic ter dodatnega dela.
 1. Sezonska menjava dlake

  Spomladi in jeseni se skrbniki psov in mačk srečamo z intenzivnejšo menjave dlake, ki nam povzroča veliko preglavic ter dodatnega sesanja, brisanja, »valjčkanja« …. A kmalu je dlaka spet povsod! Kako skrajšati obdobje sezonske menjave dlake in ter hkrati izboljšati zdravje kože in kakovost dlake našega ljubljenca?

  Izpadanje in menjava dlake pri psih in mačkah je običajno naraven fiziološki pojav, ki je intenzivnejši v spomladanskem in jesenskem času. Najprej bi pomislili, da je to posledica spremembe dnevnih temperatur, vendar razlog leži v dolžini dneva! Obdobje svetlosti in intenzivnost svetlobe vpliva na hormone in le-ti povzročijo pospešeno dogajanje v koži.  Intenzivnost izpadanja pa se pojavi tudi ob določenih bolezenskih stanjih kot je na primer sladkorna bolezen, obolenja ledvic in bolezni kože. Izpadanje dlake je povezano tudi s hormonskimi nihanji in je intenzivnejše pri brejih in doječih samičkah ter ob stresnih obdobjih. Razlikuje se tudi med posameznimi pasmami; pri pasmah s podlanko je izpadle dlake precej več v primerjavi s pasmami, ki imajo samo krovno dlako.

  Pri notranjih psih in mačkah je pogosto prisotna menjava dlake skozi celo leto, zato je potrebno njihovo kožo in dlako negovati celo leto. S česanjem in prehrano, ki vsebuje sestavine, namenjene zdravju in obnovi kože, saj neprestano izpadanje in rast nove dlake predstavlja določeno obremenitev.

  Ob pomanjkljivi prehrani se pojavi slabša in redkejša dlaka predvsem na bokih in na hrbtu, kjer imajo dlačni mešički krajše obdobje rasti in daljšo fazo mirovanja. Drugi znaki pomanjkanja določenih hranil so še suha in pordela koža, prhljaj, srbečica, neelastična koža, prekomerno izpadanje dlake, trda in lomljiva dlaka brez leska, ki počasneje raste.

  Poleg zadostne vsebnosti kakovostnih beljakovin v vsakodnevni prehrani imajo bistveno vlogo tudi maščobe. Psi in mačke lahko sintetizirajo le manjši del nenasičenih omega maščobnih kislin, zato morajo zaužiti dovolj ustreznih in v pravilnem razmerju. Omega maščobne kisline so sestavni del v epidermisu, ki deluje kot bariera za regulacijo vode, maščobe pa so potrebne tudi za delovanje lojnic, ki z izločanjem loja skrbijo za naoljitev kože in dlake. Lecitin je pomemben sestavni del vseh celičnih membran, prav tako deluje pri prebavi, absorpciji in presnovi maščob.  Odpadla dlaka, ki ostane na telesu, lahko povzroča draženje kože, zato jo je potrebno redno odstranjevati. Česanje odmrle dlake je zato nujno za zdravje kože. Prav tako je potrebno posvetiti pozornost pravilni izbiri glavnikov, krtač oziroma trimerjev, saj se sestava in struktura dlake pri različnih pasmah močno razlikuje in lahko z nepravilno uporabo povzročimo več škode kot koristi. Pravilno česanje poleg odpadle dlake odstranjuje prhljaj, izboljšuje izolativno funkcijo kožuha in stimulira krvni obtok v koži.

  Določena zdravila prav tako povzročijo izpadanje dlake, lahko tudi počasnejšo rast. Zato je priporočljivo, da ob takšnih terapijah izdatno poskrbimo za zadostno oskrbo kože, da se čim prej vzpostavi ravnovesje.

  Dodatno pozornost velja nameniti tudi razstavnim psom in mačkam, kjer želimo še poudariti pigment dlake ter živalim, ki jih pogosto kopamo. Z rednim kopanjem spiramo maščobo, zato jo morajo lojnice neprestano proizvajati, če tega ne uspejo, se pojavijo težave.

  V določenih primerih težave z dlako in kožo ne izvirajo iz pomanjkljive prehrane ali nege, takrat moramo pomisliti na druge vzroke kot so paraziti, alergije, vnetja ali sistemske bolezni. V takšnih primerih je najbolje obiskati veterinarja, ki bo na podlagi pregleda in testov svetoval najustreznejšo terapijo.

  S katerimi pripomočki je izčesavanje odmrle dlake najbolj uspešno? Poglejte si TUKAJ (klik).

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR