Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Vse več ljudi si za ljubljenčka omisli tudi kokoške!
 1. Tudi kokoši so ljubljenčki!

  Kokoši so vse bolj priljubljene tudi kot ljubljenčki. S širjenjem urbanega okolja, si marsikdo zaželi delček podeželja na svojem vrtu.

  Kot družba čedalje bolj cenimo zdravo, naravno hrano, pridobljeno iz etično nespornih virov. Le upamo lahko, da bo baterijska reja kokoši kmalu le oddaljen spomin. Kokoši so hvaležni in nezahtevni ljubljenčki, za katere ne potrebujemo drage opreme in vzdrževanja. Skrb za njih je razmeroma preprosta, v naše življenje pa te male živalice prinesejo toliko veselja in sprostitve v dandanašnjem stresnem tempu vsakdanjika. Da pa ne pozabimo najpomembnejšega - njihova jajčka, ki nam polepšajo zdrav zajtrk!


  kokoši ljubljenčki

  Kokoši so vrsta perutnine, ki jih rejci vzrejajo zaradi njihovih jajc in mesa. Poraščene so s perjem, kljun in kremplji so prilagojeni za kopanje v tleh, kjer iščejo oz. brskajo hrano. Ponavadi živijo v kokošnjakih ali prosto na dvoriščih, kjer se gibljejo v socialnih skupinah. Njihova socialna struktura je organizirana po hierarhiji. So oviparne živali, kar pomeni, da svoja jajca odlagajo v gnezdih. Njihova prehrana je raznolika in vključuje zrnje, semena, sadje in žuželke.


  Preverite ponudbo hrane za okrasno perutnino v spletni trgovini.


  Kokoši potrebujejo majhno hišico, v kateri prenočujejo na varnem pred nočnimi plenilci, kot sta kuna in lisica. Podnevi se bodo veselo sprehajale in iskale hrano po izpustu, katerega prav tako ogradimo z mrežo, da so na varnem pred zračnimi plenilci. Ker zelo hitro potacajo in razrijejo travnate površine, je priporočljivo, da jim izpust vsake toliko premaknemo na svežo površino in pustimo, da si trava nekoliko opomore.


  sovražniki kokoši

  Kokoši so izvrsten način, da otrokom predstavimo bolj naraven način življenja in jih vpeljemo v odgovornost lastništva živali. Kokoške še zdaleč niso neumne - hitro se naučijo, kdo je njihov skrbnik in ga veselo počakajo in pozdravijo že ob ograji, lahko pa jih tudi božamo in ljubkujemo. Temperament kokoši je v veliki mer odvisen od posamezne pasme, mnogo se jih lahko pohvali tudi z eksotičnim videzom, ki bo polepšal vaše dvorišče.


  Kokošim lahko za njihovo dobro počutje in izvajanje naravnega vedenja v prostorih ponudite tudi gnezdilni material in pesek, kar jim bo nudilo udobje in zadovoljstvo ter za zaposlitev kljunčka tudi kakšno igračo.


  okrasna perutnina

  Japonska svilena kokoš

  Zaradi svoje izjemno mirne in prijazne narave so med najbolj priljubljenimi prav japonske svilene kokoši. Gre za zelo staro pasmo, saj prvi zapisi o njih izhajajo še iz časa antične Kitajske, zato jim pravimo tudi kitajske svilenke. Prav tako jih v zapisih svojih popotovanj po Aziji v 13. stoletju omenja Marco Polo.


  Značilnosti pasme

  Kar pa to pasmo naredi še posebej atraktivno, je njen ekstravaganten videz. Marsikdo japonske svilenke opisuje kot 'kosmate', njihovo perje pa na otip spominja na saten ali svilo od koder izhaja tudi njihovo ime. Lahko je bele, črne, sive ali krem barve, medtem ko so koža, kosti in meso črni. V Aziji je črno meso svilenk prava gurmanska delikatesa.


  Jajca, ki jih nesejo, so običajne krem barve. Sama nesnost ni njihova vrlina, blestijo pa pri valjenju in skrbi za podmladek. Marsikateri rejec jim zato podtakne jajca drugih kokoši, da na njih sedijo in nato skrbijo za piščančke. Njihova posebnost je tudi dodaten prst ali 2 (običajno imajo kokoši le 4) ter nezmožnost letenja. Glede na vse posebnosti ni čudno, da so na razstavah perutnine prave 'miss'.


  pasma japonska kokoš


  Kokoši v dandanašnjih časih ne predstavljajo več le vir hrane, temveč postajajo priljubljeni ljubljenčki, ki lahko obogatijo naše vsakdanje življenje. Njihova raznolikost v temperamentu in videzu omogoča, da vsak lahko najde pasmo, ki ustreza njegovemu življenjskemu slogu in estetskim preferencam.

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR