Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Vse več ljudi si za ljubljenčka omisli tudi kokoške!
 1. Tudi kokoši so ljubljenčki!

  Kokoši so vse bolj priljubljene tudi kot ljubljenčki. S širjenjem urbanega okolja, si marsikdo zaželi delček podeželja na svojem vrtu.


  Kot družba čedalje bolj cenimo zdravo, naravno hrano, pridobljeno iz etično nespornih virov. Le upamo lahko, da bo baterijska reja kokoši kmalu le oddaljen spomin. Kokoši so hvaležni in nezahtevni ljubljenčki, za katere ne potrebujemo drage opreme in vzdrževanja. Skrb za njih je razmeroma preprosta, v naše življenje pa te male živalice prinesejo toliko veselja in sprostitve v dandanašnjem stresnem tempu vsakdanjika. Da pa ne pozabimo najpomembnejšega - njihova jajčka, ki nam polepšajo zdrav zajtrk!  Kokoši potrebujejo majhno hišico, v kateri prenočujejo na varnem pred nočnimi plenilci, kot sta kuna in lisica. Podnevi se bodo veselo sprehajale in iskale hrano po izpustu, katerega prav tako ogradimo z mrežo, da so na varnem pred zračnimi plenilci. Ker zelo hitro potacajo in razrijejo travnate površine, je priporočljivo, da jim izpust vsake toliko premaknemo na svežo površino in pustimo, da si trava nekoliko opomore. 

  Kokoši so izvrsten način, da otrokom predstavimo bolj naraven način življenja in jih vpeljemo v odgovornost lastništva živali. Kokoške še zdaleč niso neumne - hitro se naučijo, kdo je njihov skrbnik in ga veselo počakajo in pozdravijo že ob ograji, lahko pa jih tudi božamo in ljubkujemo. Temperament kokoši je v veliki mer odvisen od posamezne pasme, mnogo se jih lahko pohvali tudi z eksotičnim videzom, ki bo polepšal vaše dvorišče.

  Zaradi svoje izjemno mirne in prijazne narave so med najbolj priljubljenimi prav japonske svilene kokoši. Gre za zelo staro pasmo, saj prvi zapisi o njih izhajajo še iz časa antične Kitajske, zato jim pravimo tudi kitajske svilenke. Prav tako jih v zapisih svojih popotovanj po Aziji v 13. stoletju omenja Marco Polo.  Kar pa to pasmo naredi še posebej atraktivno, je njen ekstravaganten videz. Marsikdo japonske svilenke opisuje kot 'kosmate', njihovo perje pa na otip spominja na saten ali svilo od koder izhaja tudi njihovo ime. Lahko je bele, črne, sive ali krem barve, medtem ko so koža, kosti in meso črni. V Aziji je črno meso svilenk prava gurmanska delikatesa.

  Jajca, ki jih nesejo, so običajne krem barve. Sama nesnost ni njihova vrlina, blestijo pa pri valjenju in skrbi za podmladek. Marsikateri rejec jim zato podtakne jajca drugih kokoši, da na njih sedijo in nato skrbijo za piščančke. Njihova posebnost je tudi dodaten prst ali 2 (običajno imajo kokoši le 4) ter nezmožnost letenja. Glede na vse posebnosti ni čudno, da so na razstavah perutnine prave 'miss'.

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR