Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Carassius auratus auratus vsem bolje poznana pod imenom zlata ribica je riba, ki jo poznamo prav VSI!
 1. Zlata ribica - Carassius auratus auratus

  Carassius auratus auratus vsem bolje poznana pod imenom zlata ribica je riba, ki jo poznamo prav VSI! Riba, o kateri smo mislili da vemo vse. Riba, ki je skoraj vsem delal družbo v otroštvu. In riba, ki je na listi zlorabljenih živali na prvem mestu.  Poznamo "navadne" zlate ribe in pajčolanke. Danes bomo govorili o t.i. navadni zlati ribi. O pravilni oskrbi zlate ribe je veliko zapisanega, ljudje se izobražujejo. Pa vendar se najdejo posamezniki, ki na podlagi izkušenj iz mladosti ne sprejemajo in nočejo slišati za dobronamerne nasvete. Zato že kar tu takoj na začetku razčistimo - zlate ribe so OGROMNE. In ne, ne prilagodijo se velikosti akvarija. So krapovci, ki zrastejo 30-40cm. Tehtajo lahko do 3kg. Zakaj potem nekatere ribe v akvarijih ne zrastejo? Predvsem zaradi slabe kvalitete vode in majhnega življenjskega okolja zlate ribe izločajo v vodo določene hormone, ki onemogočajo da bi riba prerasla svoj akvarij. Predčasen pogin pa je posledica vseh seštetih dejavnikov - premajhen akvarij, slaba voda, napačna hrana, slab filter, preveč rib,...

  Zlata riba lahko živi več deset let (rekorder naj bi bil star 49 let ). Zlate ribe so jatne ribe. Zlate ribe res niso primerne za akvarije. Če si jih res želite pa naj bo akvarij dolg vsaj 180 cm. S kvalitetnim, močnim filtrom ali še bolje - več filtri. O stekleni bučki najbrž ni treba posebej razlagati...

  Spomin kot zlata ribica - tudi ta NE drži. Naučiti se jih da precej zanimivih trikcev!

  Življenjsko okolje:
  Sedaj pa kaj zlata ribica rabi za uspešno dolgo sobivanje z nami? RIBNIK. Zlata ribica potrebuje ribnik. Oziroma mi rabimo ribnik če hočemo imeti zlate ribice. In to ne plastične 100l banjice, ampak zaresen vsaj 2500l ribnik s filtrom in živimi rastlinami. V akvariju bodo zlate ribe res da pojedle vso zelenje, v ribniku pa se rastline veliko hitreje obraščajo in s tem dodatno oskrbujejo vodo s kisikom in nudijo zavetje mladicam.

  Pa še na hitro o zgodovini:
  Zlate ribice izvirajo s Kitajske, kjer so med krapi (azijski krap - "chi"), ki so bili gojeni za hrano našli rdeče in oranžno obarvane primerke. Nekje v 9.stoletju so budistični menihi le-te naprej gojili v vrtnih ribnikih. S tem so jih zavarovali pred plenilci in omogočili razmnoževanje samo obarvanim primerkom. Sčasoma so tako prišli do zlate ribice. Tu pa se ni ustavilo. Leta 1603 so zlate ribe pripeljali na Japonsko in začeli s selektivno vzrejo. Iz "navadne" rdeče-oranžne ribe so ustvarili rumene, rdeče-bele, pisane - šubunkine, bele in dolgoplavute, tako imenovane komet zlate ribe, ter seveda vsem dobro poznane pajčolanke. Leta 1611 so prve zlate ribe prišle na Portugalsko in od se od tam razširile po Evropi.

  Prehrana:
  Zlate ribe so vsejede ribe. V dobro vzpostavljenem ribniku si same najdejo veliko hrane, a jih je vseeno smiselno dohranjevati s kvalitetno suho hrano in občasnimi priboljški - recimo kuhan grah, bučke, korenje,...

  Zlate ribe so INVAZIVNE!
  Zaradi svoje sposobnosti hitrih prilagoditev na okolje, požrešnosti in razmnoževanja izpodrivajo naše avtohtone vrste rib in dvoživk ter potencialno prenašajo tropske bolezni na katere naše vrste rib niso odporne. Bodimo odgovorni skrbniki in zlatih rib ne spuščajmo v naravno okolje!

  Za zaključek lahko zapišem samo še: zlate ribice so čudoviti ljubljenčki! Dolgožive, prilagodljive, pametne, nezahtevne... Za njih se splača potruditi - torej lopato v roke! Skrbeti za jato srečnih zlatih ribic ima poseben čar!

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR