Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Splošno razširjeno je prepričanje, da imajo vsi psi značilen 'pasji zadah'. A to je daleč od resnice ...
 1. Kako psu čistiti zobke?

  Splošno razširjeno je prepričanje, da imajo vsi psi značilen 'pasji zadah'. A to je daleč od resnice. Zadah pri psih je posledica nezadostne zobne higiene. Ko lastniki poskrbimo za zobke naših kosmatincev tako kot se spodobi, ni njihov zadah prav nič slabši od našega. Dosledna nega je za zdravje zob in ustne votline pri psih zelo pomembna.

   

  Lastniki psov moramo redno skrbeti za zobno higieno naših štirinožnih prijateljev. Ker se zobne obloge lahko v zobni kamen spremenijo že v enem ali dveh dneh, je potrebno psom čistiti zobke vsak dan oziroma najmanj dva do trikrat tedensko. Da čiščenje kosmatinčevih zob obema preide v navado, jih redno čistimo že od samega prihoda mladička v naš dom.


   


  Zobne obloge lahko torej vodijo v nastanek zobnega kamna. Zobni kamen draži dlesni in povzroča vnetje dlesni, imenovano gingivitis. Znaka vnetja sta pordelost dlesni in zadah. Da bi odstranili zobni kamen, je potrebno psa peljati k veterinarju, ki to opravi pod splošno anestezijo. Če se zobnega kamna ne odstrani, lahko to vodi do zelo resnih težav. Vendar pa je lahko anestezija pri nekaterih, še posebej starejših in bolj občutljivih psih, nevarna in se zato temu posegu lastniki poskusimo čim bolj izogibati.

  Zobni kamen se razširi pod dlesni in jih začne ločevati od zob. V prostorčkih, ki nastajajo na ta način, se prične razmnoževati še več bakterij. Ko pride do tega, je škoda nepopravljiva. Bolezen imenujemo parodontoza, pomeni pa vnetje dlesni, ki se mu pridružuje propad ostalih obzobnih tkiv. Posledice te bolezni so hude bolečine, majavost in izguba zob, gnojenje, izguba ali infekcija kosti. Bakterije, ki se začno nekontrolirano razmnoževati, lahko vstopijo v krvni obtok in povzročijo vnetje srčnih zaklopk, jeter in ledvic. Zdravljenje bolezni s pomočjo veterinarja lahko napredovanje bolezni upočasni ali pa popolnoma ustavi.

  ''Preventivna nega zob je torej izrednega pomena. Z redno higieno zob lahko preprečimo resne zdravstvene težave naših psov, izognemo pa se tudi nepotrebni uporabi anestezije, ki jo zahteva veterinarsko čiščenje zob."

  Pomemben del te higiene je tudi temeljit pregled zobkov pred ščetkanjem. Pozorni smo predvsem na znake bolezni dlesni – zadah, rdeče in otečene dlesni, rumeno-rjave obloge ali zobni kamen pri obzobnem tkivu, bolečino in krvavitev iz dlesni ali v ustih. Prav tako smo pozorni na spremenjeno barvo zob, če je kateri zlomljen ali pa ga sploh ni več. Če opazimo te znake, moramo kužka peljati k veterinarju.

  Redna nega je pomembna!


  Vsemu naštetemu pa se lahko izognemo z rednim čiščenjem zobkov, za katerega potrebujemo zgolj par minut časa, zobno ščetko in zobno pasto. Seveda moramo uporabljati ščetke in paste, namenjene zobni higieni psov. Zobno pasto za pse lahko pes brez bojazni tudi pogoltne. Na tržišču so različne zobne paste, celo take z okusom po mesu, ki bodo to opravilo naredile za psa bolj prijetno. Priporočljivo je, da psa pričnemo navajati na zobno higieno še preden mu zrastejo stalni zobje. Najprej ga navajamo na zobno ščetko brez zobne paste, potem na zobno pasto samo, šele nato na oboje skupaj.

  Preden začnemo s ščetkanjem, si pripravimo vse potrebno. Nato psu nežno privzdignemo zgornjo ustnico in mu zobe ščetkamo s krožnimi gibi. Očistimo tudi obzobno tkivo, saj je le-to vir mnogih težav. Ko končamo s čiščenjem zgornjih zob, isto ponovimo še spodaj.

  Za nego zob je priporočljivo tudi, da pes vsak dan uživa suhe brikete, dentalne priboljške ali kosti, saj s trdo hrano krepi zobe in dlesni in jih hkrati čisti oblog. Tudi kakšna žvečljiva igrača ne bo odveč – tako boste združili prijetno s koristnim. Kosmatinec se bo zamotil in hkrati negoval svoje zobe kar sam.

   

  Helena Jagodic

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR