Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Tanini, naravni izvlečki rastlin (polifenolna spojina), so naraven obrambni mehanizem, ki varuje rastline pred različnimi naravnimi sovražniki.
 1. Tanini ali čreslovine

  Tanini, naravni izvlečki rastlin (polifenolna spojina), so naraven obrambni mehanizem, ki varuje rastline pred različnimi naravnimi sovražniki: virusi, bakterijami, glivami in rastlinojedimi živalmi.

  Tanini raztopljeni v vodi imajo zelo blagodejen učinek na večino vodnih organizmov, saj so se v milijonih let prilagodili na njihovo konstantno prisotnost. Voda v naravi, pa naj bo trda ali mehka, je bolj ali manj vedno obarvana s tanini. Lahko bi rekli, da je voda v naravi neke vrste “čaj”.

  V akvaristiki tanine uporabljamo večinoma pri ureditvi pragozdnih mehkovodnih biotopov, ne smemo pa jih zanemariti tudi v biotopih z bolj trdo vodo. Res je, da v trdi vodi nimajo tolikšnega učinka pri kisanju in mehčanju vode, vendar vseeno blagodejno vplivajo na počutje večine organizmov. V akvarijih pomagajo zmanjševati stres pri ribah, saj svetlobni filter ki nastane, blagodejno vpliva na ribji vid.  Ribe pridobijo lepšo barvo, verjetnost bolezni v neoporečni vodi se zmanjša, prav tako pa tanini preprečujejo razvoj določenih patogenov, kot so virusi, glivice, bakterije ter ribji paraziti. Tanini blagodejno vplivajo tudi na rast rastlin, saj lahko rastline deloma absorbirajo razpadli tanin kot vir hranil-mikroelementov v sledovih.

  Zaradi vsega naštetega rastline bolje uspevajo, kar dodatno zmanjša prekomerno razraščanje neželenih alg. Alge so sicer v akvariju naraven pojav, zato moramo poskrbeti za zadostno število algojedih organizmov. Tanin kot sam pa ni snov proti zatiranju alg, prav tako ni sredstvo za zdravljenje bolezni.

  Tanin ima tako veliko pozitivnih lastnosti, ki so v sladkovodni akvaristiki nepogrešljiv dodatek za zdrav in lep akvarij. Najpogostejši viri tanina v akvaristiki so različne okrasne korenine naravnega izvora, listi tropskega mandlja Cattappa (rakci, kozice in določene ribe jih redno konzumirajo kot dodatek v prehrani!), storžki črne jelše, ter različni že pripravljeni extrakti različnih proizvajalcev.

  Tanini v akvaristiki so nepogrešljivi pri razmnoževanju in vzgoji določenih vrst rib, česar se zelo dobro zavedajo vsi gojitelji siamskih bojnih ribic Betta splendens, gojitelji kozic in vrhunski gojitelji pragozdnih ribic kot so oklepni somiči ter karacinidi.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR