Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali

Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Tudi psi komunicirajo z nami, jih razumemo?
 1. Govorica psov

  Vsi vemo, kako se sporazumevamo s psi in da za to večinoma uporabljamo jezik. Tudi psi komunicirajo z nami, le da ta komunikacija ne poteka preko jezika, temveč preko glasovnih znakov, s telesno govorico in izrazno mimiko. Na enak način komunicirajo psi tudi med seboj.


  Psi so inteligentna bitja, ki so se sposobna naučiti stotine glasov, vendar pa jih ne morejo povezati med seboj in tvoriti pomenov. Zato potrebujejo kratke ukaze, kot sta »sedi«, »pridi« in podobno. Veliko načinov naše komunikacije, ki jih uporabljamo ljudje, psi niso sposobni razumeti.  Da bi izboljšali svojo komunikacijo s psi, moramo razumeti osnove - in se naučiti pasje govorice. 

  Govorica telesa in obrazna mimika


  Samozavesten in sproščen
  Kadar je pes samozavesten in sproščen, je njegova drža pokončna, počasi maha z repom, ušesa pa so pokončna, vendar sproščena. Zenice so skrčene, gobec pa zaprt ali rahlo odprt.

  Sproščen
  Sproščen pes leži ali stoji in je nepozoren. Rep je pokončen in mahajoč, ali v naravni drži. Ušesa so v naravni drži, ki je odvisna od pasme (terierjeva so pokonci, a sproščena, pri lovskem psu pa povešena). Pogled je sproščen, osredotočen, a ne bolščeč. Gobec je odprt, z rahlim sopenjem ali zaprt.

  Boječ ali tesnoben
  Drža boječega psa je spuščena, rep je spodvit med zadnjima nogama, ušesa so povešena, oči so široko odprte, vidi se beločnica. V tem stanju pes nekoliko sope, odvrača pogled in se pogosto oblizuje.

  Boječ-napadalen
  Drža je spuščena, pes leze vase. Rep je popolnoma spodvit pod zadnjima nogama, ušesa so povešena. Oči so široko odprte, pogled ni osredotočen. Ustnice so nekoliko razpotegnjene, sopenje pa je močno.

  Napadalen
  Drža psa pred napadom je toga, dlaka na hrbtu stoji pokonci. Rep je pokončen ali zravnan in tog. Ušesa drži pokonci, pogled je osredotočen in bolščeč. Ustnice so razpotegnjene, v opozorilo kaže zobe.

  Glasovni znaki


  Zavijanje ali tuljenje
  Tuljenje običajno odraža poskus, da bi našel nekoga ali stopil v stik z njim. Nekateri psi na primer zavijajo, ko lastnik zapusti dom, z namenom da bi ga priklicali nazaj.

  Renčanje
  Renčanje je opozorilni znak, ki pomeni »umakni se«. Običajno je precej učinkovit način sporočanja, da psu določena oseba ali določeno dogajanje ne ustreza.

  Godrnjanje 
  Običajno psi godrnjajo oziroma »mrmrajo« takrat, ko želijo nekaj doseči. Na ta način spretno manipulirajo svoje lastnike – vedo, da bi z lajanjem vznemirili lastnika, zato z bolj previdnim godrnjanjem prej dosežejo svoje. Včasih na ta način tudi pozdravijo druge pse ali ljudi.

  Ječanje
  Psi ječijo, kadar čutijo tesnobo ali bolečino. Nekateri psi ugotovijo, da na ta način pridobijo pozornost lastnika in to s pridom tudi izkoriščajo.

  Cviljenje
  Cviljenje pomeni nezadovoljstvo. Lahko bi rekli, da se psi s cviljenjem »pritožujejo«.

  Lajež
  Poznamo različne vrste pasjega laježa: lajanje v visokem tonu nakazuje veselje in navdušenje, lajanje v nizkem tonu pa agresijo in je lahko razumljeno kot grožnja. Psi lajajo, da bi si pridobili pozornost, se odzvali drugim psom, sporočili, da so veseli ali celo opozorili lastnika na težave.

  Z razumevanjem pasje govorice se lahko naučimo boljše komunikacije s psom in se izognemo nesporazumom. Na ta način ga bolje spoznamo, naše sobivanje pa dobi popolnoma nov smisel, ko spoznamo kaj nam pes sporoča s pogledom, z držo in vsakič, ko se oglasi. Razumevanje pasje telesne govorice je izrednega pomena za kvalitetno in obojestransko zadovoljivo življenje s psom. Če svojega psa dobro poznamo, lahko takoj razberemo njegovo razpoloženje, tako pa se lahko izognemo marsikateri nelagodni situaciji. Pomislimo še drugače – pes ves svoj čas nameni preučevanju svojega človeka in naše govorice telesa; najmanj, kar lahko naredimo je, da uslugo vrnemo!

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR