Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Intervju z Doris Veselić iz pasje šole Mr.Park
 1. Inštruktorica svetuje: Kako, kdaj in zakaj v pasjo šolo?

  Doris Veselić je inštruktorica z mnogimi leti izkušenj in uspehi v kinoloških športih. Še bolj kot to, pa je ponosna lastnica Yorkshire terierja z imenom Baci (Desmidiales Fresh Force). Skupaj sta tekom šolanja uspela vzpostaviti dobro navezavo lastnik-pes, kar je bil eden ključnih povodov za to, da se je v njej prebudila ljubezen do šolanja in da se je odločila, da postane inštruktorica. Z malim Bacijem trenirata tudi Agility, kjer se, kot pravi, oba zelo zabavata. Doris pravi, da je zanjo pomembno, da se ves čas osebnostno izpopolnjuje, saj na ta način pridobiva vrline domiselnosti in kreativnosti za lep in prijeten način motivacije za delo. Verjame, da je ustrežljivost skrbniku v pasji naravi in je zato sodelovanje zagotovljeno, če se le skrbnik potrudi vzpostaviti pravo vez s svojim psičkom. Imeti psa zelo rad namreč ni dovolj, saj je vsak pes lahko do okolja nevaren že izključno zaradi nedoslednosti lastnika pri vzgoji in socializaciji.

  Z Doris smo se pogovarjali o vprašanjih s katerimi se ob začetku pasjega šolskega leta sooča večina novih lastnikov psov in tistih, ki so to ponovno postali.

  Mr.Pet: Kdaj je kuža pripravljen za obisk pasje šole?

  Doris: Kuža je pripravljen za obisk pasje šole, ko dopolni vsaj tri mesece oz. po opravljenem drugem cepljenju proti kužnim boleznim. Kužki so sicer učljivi že prej, vendar je cepljenje mejnik, ki ga upoštevamo kot preventivni ukrep za zagotavljanje zdravja ob delu v skupini.
  Mr.Pet: Torej lahko kužka začnemo uriti že takoj na začetku?
  Doris: Res je, da bo kužka že takoj po prihodu domov mogoče marsikaj naučiti, še posebej če gre za katero od pasem, ki so bolj učljive oz. nagnjene k sodelovanju, vendar se v splošnem priporoča, da z učenjem počakamo do pasje šole. Naš način šolanja namreč lahko ne sklada z načinom, ki ga učimo v pasjih šolah in marsikdaj se zgodi, da je težje spremeniti priučeno, kot naučiti na novo. Če smo se odločili za šolanje, je torej najbolje počakati do začetka tečaja.

  Mr.Pet: Kaj pa starejši psi?
  Doris: Za vodnike »starejših« oz. odraslih psov (od 12 mesecev naprej), ki bi želeli začeti s šolanjem, je treba prilagoditi program, saj pes v tem času že izoblikuje določene navade in vedenja, zato zanj program začetnega šolanja ni primeren. Pes med odraščanjem namreč pridobi določene navade, vedenja, v času pasje pubertete se lahko pojavijo tudi določene vedenjske težave, zato gre pri šolanju odraslih psov bolj za prevzgojo, pri tej pa se uporabljajo druge metode in drugi prijemi. Za prevzgojo tudi ni usposobljen vsak inštruktor, pač pa se s tem ukvarjajo strokovnjaki za prevzgojo. Takšno šolanje je običajno na začetku individualno, postopno pa se kužke s prilagajanjem vključi najprej v manjše skupine, potem pa (odvisno od sodelovanja psa) občasno lahko tudi v skupine, kjer je vključeno večje število psov. Na takšen način po navadi poteka tudi šolanje psov iz zavetišč.

  Mr.Pet: Ali se morajo vsi psički udeležiti pasje šole?
  Doris: Bolj kot kužkom bi obisk tečajev priporočila prav vsem novim lastnikom kužkov in tudi tistim, ki so tečaj obiskovali že pred časom, pa vmes niso bili aktivni v katerikoli kinološki disciplini. Psi se namreč na nas odzivajo povsem intuitivno, zato je vodnik tisti, ki se mora naučiti, kako razumeti psičkovo dojemanje okolice, kakšni prijemi privedejo do kakšnega vedenja in seveda kakšne so razlike med nagrajevanjem in podkupovanjem. Z obiskom pasje šole se vodniki tako rekoč izurijo v urjenju in s tem lahko v skupnem življenju lažje vzpostavijo takšen način komunikacije in sodelovanja s psom, kot si ga sami želijo.  Mr.Pet: Kako se pripraviti na obisk pasje šole?
  Doris: Postavite si cilj, s kakšnim namenom ste si izbrali psa in kaj bi želeli z njim početi: sprehodi, tek ali kolesarjenje v naravi, agility, rally obedience, frisbee, ali bi se morda pridružili reševalni ekipi psov itn. Potem, ko si izberete skupno dejavnost s kužkom, se informirate, kje izvajajo tovrstno izobraževanje vodnikov in kužkov. Ko se odločite kako intenzivno in kaj želite s kužkom početi, raziščite, kakšne izobraževalne programe ponujajo po različnih kinoloških društvih in pasjih šola in kakšna je vsebina teh programov. Vredno je tudi poklicati društvo oz. pasjo šolo, da dobite prvi vtis, ponekod pa je možno tudi informativno srečanje oz. ogled tečaja, ki vam bo ponudil vpogled v delo in prvi stik z osebami, ki bodo izvajale šolanje. Na ta način boste zagotovili, da bo šolanje prijetno za vas in kar se da v skladu z vašimi pričakovanji.

  Mr.Pet: Kako izbrati pravo pasjo šolo?

  Doris: Priporočljivo je, da raziščete društva in pasje šole v vašem okolišu, ki izvajajo učne programe. Preberete podroben opis programov in za dodatne informacije pokličite kontaktno osebo za določen program. Pomembne razlike pasjih šol so v načinu dela, velikosti skupin, obsežnostih tečaja, seveda pa je pomembna tudi sama priročnost lokacije in termini v katerih se tečaji izvajajo.

  Mr.Pet: Kaj potrebuje kuža v svoji »pasji šolski torbici«?
  Doris: Priboljške za motivacijo in nagrajevanje, ki naj bodo zdravi, majhni, ali pa dovolj mehki, da jih lahko nalomite na manjše koščke. Nepogrešljivi dodatek je tudi praktična torbica, ki ima dovolj žepkov za učne pripomočke, saj boste med šolanjem potrebovali proste roke. Za urjenje uporabljamo tudi igračo, ki ni pretrda in je privezana na vrvico, pa seveda navaden povodec in navadno ovratnico. Obvezna oprema za vsako pasjo aktivnost je vedno tudi vrečka za pobiranje pasjih iztrebkov. Če ste vsaj nekoliko ekološko usmerjeni priporočam, da izberete takšne, ki so ekološko razgradljive. Med šolanjem se uporablja tudi sledni povodec, ki služi kot varovalo, da nam kuža ne uide. Če boste želeli kužkovo vedenje potrjevati s klikanjem je nujen tudi kliker, pa seveda posodica za vodo ali prenosna plastenka za pse.  Mr.Pet: Nadaljevanje šolanja – kdaj in za koga?
  Doris: Če se odločite za nadaljevanje šolanja je najbolje, da to sledi takoj po opravljenem začetnem tečaju, torej ob naslednjem razpisu tečajev. Priporočljivo je za vsakogar, ki želi svoje osnovno znanje nadgraditi ali se izpopolnjevati tudi v drugih športno-kinoloških disciplinah in seveda za vse tiste, ki ugotovite, da je šolanje odličen način za druženje in krepitev vezi z vašim psičkom.

  Mr.Pet: Kaj bomo z obiskom pasje šole pridobili?
  Doris: Na tečajih se naučimo novih spretnosti in trikov, kako šolati šolati svojega kužka skozi pozitivno motivacijo, kar je uporabno za naše nadaljnje življenje z ljubljenčkom. Pomembno je, da pridobljeno znanje nato vključimo v vsakodnevno vzgojo in socializacijo kužka in tako zgradimo lep ter zaupanja vreden odnos s svojim kužkom.  Seznam in zemljevid pasjih šol - KLIK
  Opremi se za v pasjo šolo - KLIK

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR