Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Vam kuža uničuje stanovanje? Prava izbira je hišni boks!

 1. Kako izbrati bivalni boks za mladička? - video nasvet

  Joj kašen nered! Ko ste prišli domov vas je v vašem stanovanju pričakalo ogromno razdejanje, poleg njega pa seveda vaš mali kosmati uničevalec z nedolžnim pogledom in raztrgano copato v ustih. Da se takšni dogodki ne bodo več ponavljali je odličen pripomoček - bivalni boks.  Zelo pomembno je, da kužka na bivalni boks navadite že kot mladička, saj mu bo le tako še celo njegovo življenje predstavljal varno zavetje in miren kotiček za spanje. S pravilno predstavitvijo in uporabo bivalnega boksa bo psiček lažje preživel čas, ko vas ne bo doma, vi pa boste brez skrbi, saj na tak način ne bo imel dostopa do nevarnih, ostrih predmetov, električnih kablov, potencialno strupenih snovi in dragocenega pohištva. Bivalni boks se od transportnega razlikuje predvsem po večjih odprtih površinah, ki zagotavljajo boljše zračenje in veliko količino svetlobe, poleg tega pa imajo tudi odstranjivo dno, kar močno pripomore k lažjemu čiščenju. Bivalna kletka za psa je tudi zložljiva, zato jo boste v primeru potrebe po  prostoru z lahkoto pospravili v omaro.


  Vas zanima kaj vaš kuža počne ko je sam doma? Preberite si članek:"Kaj počne pes ko je sam doma."

  Bivalni boks

  Bivalni rešetkasti boksi so zelo zračni, njihovo vzdrževanje in čiščenje pa je enostavno. Dno lahko odstranite in ga dobro očistite, ko boksa ne potrebujete pa ga lahko preprosto zložite in tako vam v stanovanju ali hiši ne bo zasedal veliko prostora. Veliko lastnikov psov žal bivalni boks še vedno vidi kot »mučilno« napravo, pa temu vsekakor ni tako. Je idealno orodje, ki vam bo pomagalo pri vzgoji vašega psička. Poleg tega, da mladičku omeji prostor v času vaše odsotnosti, pa mu izdelek pomaga tudi pri lažjem navajanju na sobno čistočo. Kasneje, ko bo pes odrasel pa mu bo boks nudil zatočišče, dajal občutek varnosti in v nekaterih primerih pomagal tudi pri preprečevanju ločitvene tesnobe.


  Ste še vedno mnenja, da kuža v bivalnem boksu trpi?? Morda vas v nasprotno prepriča članek:"Je zapiranje psa v bivalni boks res mučenje?"


  Primerna velikost bivalnega boksa

  Enako kot pri izbiri transportnega boksa, je tudi pravilna izbira velikosti bivalnega boksa izrednega pomena. Bivalni boks mora biti dovolj velik, da se bo kužek v njem lahko udobno ulegel na bok in raztegnil, brez težav stal in se obrnil. Priporočamo vam, da izberete ravno pravšnjo velikost boksa, saj bo le takšen predstavljal psičku prostor, kjer se bo počutil varno ter bo v njem spal ali mirno počival. Navadno je sicer bivalni boks nekoliko večji od transportnega, saj pes v njem preživi več časa. Če je boks prevelik se lahko zgodi, da bo psiček v njem nemirno krožil in v njem opravljal potrebo, saj bo imel občutek, da je en del boksa namenjen spanju, drugi del pa je na voljo za druge "aktivnosti" – psi so zelo čiste živali in ne želijo opravljati potrebe, kjer navadno počivajo ali spijo. V kolikor je izbrani boks mladičku še prevelik, vam svetujemo, da ga založite ali kako drugače pregradite in bo tako "rastel" skupaj z mladičkom.


  Pripomočki v bivalnem boksu

  Obvezna oprema v bivalnem boksu je stabilna posodica za vodo. Priporočamo vam predvsem takšne, ki se pritrdijo na žičnato mrežo in tako zmanjšajo verjetnost, da bo psiček vodo prevrnil. Posodico za hrano vam v bivalnem boksu odsvetujemo, saj je pomembno, da s kužkom vzpostavite urnik hranjenja in psiček hrane nima na voljo ves čas. Pri privajanju mladička na boks vam za začetek priporočamo podlogo Vetbed, ki je pralna v pralnem stroju, ne drsi, dobro zadržuje umazanijo, je vpojna tudi v primeru nezgode in psičku zagotavlja udoben prostor za počitek. Kasneje, ko neprimerne stvari ne bodo več tako zanimive za žvečenje, pa lahko psičku ponudite tudi kakšno puhasto,udobno blazino ali posteljico.


  Navajanje mladička na bivalni boks

  Priporočamo vam, da vašega mladička na boks navajate postopoma, saj bo le na takšen način kasneje uporabljal z veseljem. Pomembno je, da si ob navajanju na boks pomagate s pozitivno motivacijo, pa naj bo to uporaba slastnih priboljškov ali zabavne igre v kateri mladiček resnično uživa. Nikoli pa bivalnega boksa ne uporabljate kot kazen in psička na silo ne »tlačite« vanj. Ena izmed večjih napak, ki jo lahko naredite je tudi, da mladička predolgo pustite v boksu ali pa ga ven spustite, ko je nemiren in laja. Navajanje na bivalni boks je težaven proces, ki zahteva veliko mero potrpljenja in jeklene volje. Za začetek vam priporočamo, da boks postavite v prostor kjer se največ zadržujete in se kuža ne bo počutil osamljeno. Vratca bivalnega boksa pustite odprta in počakajte, da si mali radovednež novost ogleda sam. V bližino boksa ga nikar ne silite, ko se mu samostojno približa pa ga močno pohvalite in nagradite. V njegovi bližini se lahko z mladičkom igrate z najljubšo igračo, ga hranite ali crkljate, na tak način se bo psiček sprostil in boks hitreje sprejel kot nekaj pozitivnega. Ko bo kosmatinček samozavestno korakal okrog boksa pa ga lahko povabite tudi v njegovo notranjost. To storite preprosto tako, da mu v boks vržete slasten priboljšek ali najljubšo igračko, ko raziskovalec sam stopi v boks pa ga ponovno močno pohvalite. Kužku, ki je v transportnem boksu že sproščen nato ponudite okusno žvečljivko ali igračo s katero se bo za nekaj časa zaposlil. Mladiček bo bivalni boks tako povezal s prijetnimi izkušnjami in se bo v boks rad vračal. Ko pridete do te točke učenja, lahko vratca na boksu za nekaj sekund prvič zaprete. Odprite jih, ko bo kuža mirno ležal ali sedel in bo sproščen, ter takšno vedenje obvezno nagradite. V primeru, da je mladiček nemiren in laja, vratc ne odprite takoj, saj bo v tem primeru nagrajen za neprimerno obnašanje, kar lahko privede do njegovega utrjevanja. Postopno čas, ko so vratca zaprta podaljšujete. Vmes vedno uporabljate le pozitivno vspodbudo in nagrajevanje z mladičkovimi najljubšimi poslasticami. Ko bo mladiček v boksu ob vaši prisotnosti dovolj priden, se od njega lahko začnete postopoma oddaljevati, sčasoma pa lahko tudi zapustite prostor kjer se boksa nahaja in se tako umaknete iz pasjega vidnega polja. Čas, ko vas psiček ne vidi in je zaprt v bivalnem boksu ponovno postopno podaljšujete. Pes  naj ne bo v bivalnem boksu nikoli zaprt dlje kot le nekaj ur. Obvezno poskrbite, da bo imel v boksu dovolj sveže pitne vode in bo pred počitkom kvalitetno utrujen. Zdolgočasen in spočit pes v boksu namreč nikoli ne bo srečen!  Želite še več uporabnih napotkov? Preberite članek:"Kako mladička navaditi na boks.?"


  Vse skrbi so odveč! Opremite se z dobro voljo in obilo poslasticami, bivalni boks pa bo med vašo odsotnostjo poskrbel, da bosta varna tako vaš kuža, kot tudi vaše stanovanje.


  video nasveti za nove lastnike pasjih mladičev

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Sara
  MR. PETOV IZBOR