Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Zakonsko je prepovedano, da mladič zapusti mater pred dopolnjenim osmim tednom starosti!
 1. Kdaj je čas za prihod mladička v nov dom?

  Iskanje primerne pasme nam lahko vzame kar nekaj časa, zato se lahko zgodi tudi to, da želimo zaradi neučakanosti našo novo kepico veselja karseda hitro odpeljati v njegov nov dom. Toda pozor! Hitro je lahko včasih prehitro. Zakonsko je prepovedano, da mladič zapusti mater pred dopolnjenim osmim tednom starosti, kršitelj pa lahko tudi kazensko odgovarja!


  V prvih tednih življenja je kuža popolnoma odvisen od svoje mame – tako kot novorojenček. Od mamice dobiva vso potrebno hrano in ljubezen. Mati tudi skrbi za čistočo in socializacijo mladička.V tednih, ki sledijo, natančneje do osmega tedna starosti, pa se kosmatinček od svoje pasje družinice nauči pravil hierarhije v krdelu, pravilne igre, prepovedi grizenja (zaviranje ugriza) in splošno o pravilnem vedenju znotraj krdela. Gre torej za socializacijo s pomočjo njegove pasje družine in za učenje v varnem okolju, kjer lahko kuža mirno raziskuje ter uspešno prestane svoje prvo obdobje strahu.


  prihod pasjega mladiča v nov dom

  Kdaj oddati pasjega mladiča?

  Pravi čas za oddajo pasjega mladiča je odvisen od mnogih dejavnikov, ki močno vplivajo na kasnejši razvoj in vzgojo našega pasjega družabnika. Na splošno jih lahko razdelimo na dva glavna dejavnika:


  Fizični dejavniki

  Pasji mladič je na začetku svojega življenja popolnoma odvisen od svoje mame, ki ga oskrbuje s hranljivim materinim mlekom in skrbi za vse njegove pomembne življenske funkcije. V kolikor mladiča predčasno odstavimo od njegove mame lahko močno ogrozimo njegov normalen razvoj, saj je materino mleko poleg hranil tudi pomemben vir protiteles, ki so prva obramba telesa proti bakterijam, virusom in ostalim grožnjam iz zunanjega sveta. Takšen mladič bo najverjetneje bolj dovzeten za razne bolezni, prav tako pa bo zaostajal v fizičnem razvoju in počasneje pridobival na telesni teži.

  Psihološki dejavniki

  Poleg materinega mleka je psica tudi prvi in najboljši vir pravil obnašanja v pasjem svetu. V interakciji s svojo pasjo družino se mladiček nauči pravilnega odziva do lastne živalske vrste pa tudi pravilnih načinov spoznavanja drugih živalskih prijateljev. Mladič, ki bo svoj primarni dom zapustil ob pravem času bo imel manj težav z ločitveno tesnobo, agresijo, hitreje se bo učil novih veščin in bo na splošno samozavestnejši v celotnem svojem pasjem življenju.

  Da bi se izognili težavam v fizičnem in mentalnem razvoju, je potrebno kužka sprejeti v nov dom šele takrat, ko je na ta velik korak zares pripravljen. Pasji mladiček je za oddajo v nov dom torej pripravljen med 8. in 12. tednom starosti, saj se v tem obdobju začne socializacija z ljudmi, ki se seveda prične že pri vzreditelju. Naš mladi štirinožni prijateljček mora v tem obdobju spoznati čim več novih okolij in ljudi, zato je ta čas idealen za vzgojo in učenje po naših merilih.

  Faze razvoja pasjega mladiča


  • Neonatalna faza
  • Prehodna/tranzicijska faza
  • Faza zavedanja
  • Faza pasje socializacije
  • Faza socializacije z ljudmi

  Neonatalna faza - od rojstva do 13. dneva starosti

  Razvoj v prvih 14. dnevih pasjega življenja poteka predvsem na fizičnem nivoju, saj v tem času mali psiček predvsem veliko je in spi ter v vmesnem času pridno raste in se razvija. V prvem materinam mleku, ki se imenuje tudi kolostrum, je velika količina protiteles, ki bodo poskrbela za osnovo obrambnega sistema odraslega psa.

  Za več informacij o neonatalni fazi mladega psa si lahko ogledate članek:"Neonatalna faza oz. faza novorojenčka."


  Prehodna/tranzicijska faza - od 13. do 20. dneva starosti

  To je hitra a izjemno intenzivna faza, ki je polna velikih in hitrih sprememb. V tem obdobju se mladičku odprejo oči, počasi pa se mu razvijajo tudi ostala čutila. Okrog 20. dne se pričnejo pojavljati tudi prvi zobki, kar privede do srbenja dlesni in posledično prvega žvečenja in grizenja predmetov okoli sebe. Pričnejo se prvi poskusi hoje, psiček pa že počasi dobiva nadzor tudi nad osnovnimi telesnimi funkcijami (odvajanje).

  Še več podrobnosti o tej hitri a izjemno zanimivi fazi si lahko preberete članek:"Prehodna/tranzicijska faza 13-20 dni."


  Faza zavedanja - od 3. do 4. tedna starosti

  Faza zavedanja je pomembna pod-faza pasje socializacije, ko psiček pridobiva zavest o lastni pripadnosti ter hitrega razvoja zaznav. Mladiček v tem obdobju počasi prične dojemati, da je pes ter razvija prve čustvene vezi in navezanost na živali in ljudi iz svoje okolice. Poleg čustvenega razvoja je ta faza tudi pomembno obdobje fizičnega razvijanja, saj mladiček hitro raste, pridobiva na teži in se uči uporabljati vsa svoja čutila.

  Želite vedeti še več? Članek z naslovom:"Faza zavedanja (pod-faza pasje socializacije) 3-4 tedne." bo odlično potešil vašo radovednost!


  Faza pasje socializacije - od 3. do 7. tedna starosti

  To je obdobje v katerem mladiček potrebuje ogromno igre in ostalih interakcij s svojimi pasjimi člani družine. Faza je zelo pomembna za mladičkov mentalni razvoj, saj se v tem času nauči pravilnega pasjega vedenja do članov lastne vrste in kako poteka hierarhija v pasjih odnosih.

  Pasja socializacija je ena izmed najpomembnejših veščin, ki jih mladič osvoji v svojem življenju! Več si lahko preberete v članku:"Faza pasje socializacije 3-7 tednov."


  Faza socializacije z ljudmi - od 7. do 12. tedna starosti

  V tem obdobju je mladiček že popolnoma samostojen, začnejo pa se graditi ključne lastnosti in karakterne značilnosti, ki jih bo kužek prenesel tudi v odraslo življenje. Vsi spomini, tako dobri kot tudi slabi, se bodo v tem času psičku trajno usedli v spomin ter tako imeli dolgotrajen vpliv v njegovem življenju. V tem času vzreditelj mladička nauči osnovnih pravil olike in obnašanja v družbi ljudi, vse napake storjene v tem času pa se v kasnejšem življenju zelo težko odpravijo zato je to obdobje izjemno pomembno.

  Vsak lastnik si želi psa, ki bo odlično socializiran! Več o tej fazi pasjega razvoja si lahko preberete v članku:"Faza socializacije z ljudmi 7-12 tednov."


  Faza pasje socializacije

  Po 12. tednu starosti je primarna socializacija v glavnem končana. Z izbiro kužka, ki je starejši od 12. tednov ni prav nič narobe, je pa potrebno razumeti, da je starejše kužke težje socializirati in naučiti našega lastnega reda, kot pa mlajše, ki so z nami že v času, ko še nimajo razvitih določenih vzorcev vedenja in priučenih odzivov na različne situacije. Seveda pa je z veliko mero potrpežljivosti in vztrajnosti tudi to povsem mogoče.

  Naši štirinožni prijateljčki so kot majhni otroci – nagajivi, igrivi, trmasti, predvsem pa izgubljeni brez nas. Že od svojih mladih tačk računajo na svoje »človeške starše« in so popolnoma odvisni od naših odločitev. Nikar jih ne razočarajmo!

  MR. PETOV IZBOR
 2. O AVTORJU
  Doris Veselić

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR