Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

V poplavi hrane za mladiče se lahko hitro izgubimo! Pomagajte si z nasveti...

 1. S kakšno hrano hraniti mladička?

  Pasji mladiček za zdravo rast in razvoj nujno potrebuje kvalitetno hrano. V ponudbi je kar nekaj različnih vrst hrane prilagojene potrebam mladičkov. Ali kot novopečeni lastnik še niste čisto prepričani katero hrano bi mu kupili? Brez skrbi za vsak pasji smrček se najde nekaj ustreznega...  Pasji mladički potrebujejo energetsko bogato hrano s pravilnim razmerjem vitaminov in mineralov, ter višjo vsebnostjo beljakovin in maščob, ki zagotavljajo zdravo rast in razvoj. Hrana za mladiče je tudi bolj kalorična, saj mali želodček ne more sprejeti ogromnih količin hrane naenkrat, poleg tega pa so mladički vedno v pogonu in tako porabijo ogromno energije. Razmerja hranil v prehrani so zelo pomembna, zato se večina lastnikov odloča za že vnaprej pripravljeno hrano:  Izbor vrste, okusa in znamke mora biti skrben, saj boste svojemu kosmatinčku le tako zagotovili zdravo in dolgo življenje. Prehrano morate prilagajati tudi glede na zdravstveno stanje, velikost, aktivnost in presnovo vašega kosmatinčka. V kolikor ima vaš mladiček čvrst in majhen iztrebek ter nima drugih zdravstvenih težav, mu izbrana hrana najverjetneje odgovarja. Priporočamo vam, da za mladička ustvarite urnik hranjenja, kar vam bo pomagalo tudi pri navajanju na sobno čistočo saj boste lažje predvideli kdaj bo čas, da kužka peljete na sprehod.


  Izbira prave prehrane za vašega mladička je zahtevna naloga! V pomoč vam bo nekaj odličnih člankov: "Ali moram svojega mladička res hraniti s posebno hrano za mladiče?", "Osnovne prehrane psov" in "Prehrana sodobnega psa".


  Menjava znamke briketirane hrane


  V kolikor ste ugotovili, da psičku suha hrana s katero so ga hranili pri vzreditelju ne odgovarja, le-to lahko zamenjate za hrano drugega proizvajalca. Izredno pomembno pa je, da hrano zamenjate postopoma, saj se boste le na tak način izognili prebavnim in drugim zdravstvenim težavam vašega mladička. Prehod naj traja približno 7 dni. Prvi in drugi dan vam priporočamo, da je v obrokih nekje ¾ stare hrane in ¼ nove hrane. Tretji in četrti dan je priporočljivo razmerje ½ stare hrane in ½ nove hrane. Peti in šesti dan pa razmerje nove hrane in stare hrane obrnemo, torej kužku obrok sestavite iz ¼ stare hrane ter ¾ nove hrane. Sedmi dan lahko celoten dnevni obrok že sestavlja samo nova znamka hrane. Za še lažji postopni prehod lahko kužku poleg hrane dodajate tudi probiotike. Kužka med menjavo hrane podrobno opazujte (predvsem njegov iztrebek) in v kolikor opazite, da bi potreboval še počasnejši prehod, temu količine prilagajajte.


  Mladiček mora ob ustreznem hranjenju postopoma pridobivati tudi na teži. V kolikor temu ni tako, lahko izberete hrano z višjo vsebnostjo mesa ali pa povečate količino trenutne hrane. Če se boste odločili, da hrano zamenjate naj vas najprej opozorimo, da izbira kvalitetnejše, beljakovinsko bolj polne hrane, lahko na začetku privede do nekaj prebavnih težav - organizem namreč še ni navajen na tako visoke vsebnosti novih proteinov. Priporočamo vam, da za začetek izberete hrano, ki vsebuje le nekoliko višji odstotek beljakovin kot stara in kasneje v primeru, da nova hrana ne zadostuje potrebam kužka hrano ponovno zamenjate. Prebavnemu sistemu pa lahko pomaga tudi dodajanje probiotikov o čemer smo govorili že v prejšnjem odstavku. Pri izbiri nove hrane nujno preverite deklaracijo, ki jo najdete na embalaži izdelka. Pozorni bodite predvsem katere sestavine so na prvem mestu ter njihov odstotek.


  Branje deklaracij je odlična veščina tudi v vsakdanjem življenju! Naučite se ga lahko s pomočjo članka:"Kako pravilno prebrati deklaracijo na embalaži pasje hrane."


  Količina obrokov na dan

  Okvirno vam priporočamo, da mladička do 4. meseca starosti hranite nekoliko pogosteje - nekje do 5 obrokov dnevno. Od 4. meseca pa nekje do 12. meseca starosti, oziroma do dosežene odrasle velikosti (različne pasme kužkov dosežejo odraslost pri različnih starostih), pa mladička hranite s tremi obroki dnevno. Pri odraslem psu lahko količino obrokov zmanjšate na enega do dva obroka na dan.


  Priporočena količina hrane

  Kadar govorimo o dnevnem zaužitju kalorij moramo poleg osnovnega dnevnega obroka upoštevati tudi vse dodatke, ki jih kosmatinček zaužije med treningom in crkljanjem. V kolikor mladiček prejme veliko priboljškov je potrebno zmanjšati količino osnovne hrane ali obratno. Pri že pred-pripravljeni briketirani hrani imate na embalaži posebne razpredelnice, ki vam povejo koliko hrane lahko vaš psiček zaužije v enem dnevu. Vsaka znamka hrane ima svoje okvirne količine, ki so prilagojene glede na sestavo hrane in velikost briketov. V razpredelnici je navadno v prvem stolpcu zapisana odrasla teža kužka, v zgornji vrstici pa starost mladička - pod njo nato razberete količino dnevnega obroka, ki naj bi jo vaš kuža pojedel na dan. Oblike razpredelnic se sicer med različnimi proizvajalci lahko nekoliko razlikujejo, zato bodite pri menjavah hrane pozorni! Priporočeno količino hrane iz razpredelnice nato razdelite v primerno število obrokov, v obzir pa vzemite tudi količino prejetih priboljškov, konzerv in ostalih posladkov, ki jih bo mladiček prejel tekom dneva. Zapomnite si tudi, da so količine v razpredelnicah vedno okvirne narave, zato je pomembno, da mladička opazujemo in podrobno spremljamo naraščanje njegove teže.


  Vas zanima koliko kalorij na dan zaužije povprečna pasma psa? Preberite si članek:"Koliko pes poje?"?


  Mokra hrana - konzerve


  Pri izbiri mokre hrane morate biti pozorni, saj obstajata dve vrsti le-te:


  • Popolna mokra hrana: Vsebuje vsa potrebna hranila za rast in razvoj psa, zato je primerna tudi kot osnovna hrana.
  • Dopolnilna mokra hrana Ne vsebuje vseh potrebnih hranil, zato je primerna le za popestritev obroka.

  Na samem izdelku mora biti jasno zapisano za katero vrsto mokre hrane gre. Popolno mokro hrano lahko hranite tudi samostojno (osnovna hrana), medtem ko je dopolnilna hrana, kot že samo ime pove, dopolnilo suhi hrani. Briketi so v veliki večini namreč že popolna hrana, vendar suh obrok z dodatkom konzerve lahko nekoliko dopolnite in s tem izboljšate ješčnost kužka. Tako kot pri hranjenju suhe hrane vam količino dnevnega obroka pove razpredelnica, ki je natisnjena na embalaži izdelka.


  Hranjenje suhe hrane skupaj z mokro hrano

  Skupaj z briketirano hrano lahko svojega mladička hranite tudi z mokro hrano iz pločevink ali vrečk. Pri izbiri mokre hrane vam svetujemo, da izberete konzerve/vrečke istega proizvajalca, kot suhe hrane, saj je sestava in kvaliteta takšne hrane navadno skoraj enaka ali vsaj podobna. Če te možnosti nimate pa primerjate deklaracije obeh tipov hran in se odločite za čim bolj podobno sestavo. V kolikor se odločite za mešanje suhe in mokre hrane je seveda potrebno dnevno količino obeh tudi primerno zmanjšati!


  Pozor! Mešanje različnih vrst hrane lahko povzroči tudi prebavne težave! Za več informacij si preberite članek:"Lahko mešanje različnih vrst hrane povzroči prebavne težave?"?


  Z upoštevanjem zgornjih priporočili se boste lažje odločili s katero hrano boste hranili svojega malega navihanca. Lačne očke vas že gledajo in se sprašujejo kaj jim boste danes pripravili za kosilo. Pa dober tek!


  video nasveti za nove lastnike pasjih mladičev

  MR. PETOV IZBOR
 2. O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Sara
  MR. PETOV IZBOR