Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Da bo kužku v novem domu udobno se morate sedaj založiti z osnovnimi pasjimi potrebščinami...

 1. Kaj vse potrebujem pred prihodom mladička?

  Po urah in urah pogovorov ter raziskovanja ste se odločili, da boste v svoj dom povabili novega družinskega člana. Da bo sprejem kužka v njemu novo domovanje karseda enostavno in udobno, pa se morate najprej založiti z osnovnimi pasjimi potrebščinami.  Prihod mladička bo spremenil vaše življenje in da bo ta sprememba pozitivna se morate nanj dobro pripraviti. Nekaj dni pred prihodom vam priporočamo, da:  Igrače

  Z igračami se vzpodbudi naravni nagon kužka in se ga preusmeri od žvečenja ali uničevanja nevarnih in neželenih predmetov. Mladičem je priporočljivo ponuditi različne tipe igrač, za začetek pa bi vam svetovali, da izberete mehko, plišasto igračko brez polnila, ki bo hkrati odličen prijatelj za spanje ali zanimivo igro, izognete pa se tudi neredu in nevarnim situacijam, ki bi jo morebitna poškodba igrače lahko povzročila. Najboljše je če igračko odnesete seboj k vzreditelju, da se tam skozi igro s kužkovimi bratci in sestricami naveže njihovega vonja. Vonj legla na igrački bo kužka potolažil v prvih dneh, ko bo pogrešal svojo družinico na štirih tačkah - kasneje pa so take igračke odlične tudi za vzpostavljanje vezi med lastnikom in psom skozi igro vlečenja in cukanja.


  Še več nasvetov za izbiro prave igrače pa si lahko preberete TU!

  Posodice za hrano in vodo

  Velikost posodice za hrano in vodo mora biti sorazmerna s količino hrane in vode, ki jo kužek potrebuje, ter velikostjo psa. Za mladičke na začetku priporočamo manjše in bolj plitve posodice,kasneje pa večje in globje. V ponudbi imamo pester izbor posodic različnih materialov in oblik, kakšno posodico boste izbrali pa je odvisno tudi od vaših želja. Za mladička so primernejše keramične posodice, saj so težje in jih nerodne šapice težko prevrnejo. Keramične posodice so prav tako enostavne za čiščenje, nekatere pa so pralne tudi v pomivalnem stroju in so zato med najbolj higienskimi vrstami posodic za pse.


  Se želite v izbiro prave posodice še bolj poglobiti? V veliko pomoč vam bo članek, ki si ga lahko ogledate TU!


  Ležišče

  Pri izbiri primernega ležišča za kužka moramo biti, tako kot pri izbiri ležišč za ljudi, pozorni na določene dejavnike. Mladički so po naravi veliko bolj živahni in zaradi menjave zobkov radi grizejo ter žvečijo različne teksture, ki jim pridejo pred gobček. Iz tega razloga vam na začetku svetujemo ravno ležišče brez dvignjenih robov in iz trpežnih materialov. Trpežni materiali so včasih lahko na pogled neudobni - to težavo lahko rešite s preprosto mehko odejico s katero ležišče pokrijete. Mehko polnjeno ležišče z dvignjenim robom je za prvo ležišče nekoliko manj primerno, saj lahko zelo hitro postane zabavna igrača in razlog za nered v prostoru.


  Si želite še več informacij o izbiri ležišča? Preberite si članek na TEJ povezavi!


  Ovratnica in povodec

  Povodec in ovratnica sta nujen del opreme vsakega lastnika psa. S pestro izbiro barv in modelov pa se lahko ta dva osnovna pripomočka prelevita tudi v čudovita modna dodatka. Barva izdelka je odvisna predvsem od vaših želja, velikost oziroma dolžina in širina pa od velikosti in mer kužka. Za mladička vam svetujemo predvsem mehke in nežne ovratnice, saj se mora kuža na njo najprej navaditi. V poštev pridejo predvsem ovratnice, katerim obseg se lahko regulira, da bo ovratnica za čas odraščanja »rastla« s kužkom. Pri izbiri povodca pa vam svetujemo, da za začetek izberete krajšega, ki ponuja več nadzora nad psom in takšne debeline, kot bo izbrana ovratnica - temu primerno prilagojen bo tudi karabin, ki tako ne bo oviral oziroma nepotrebno obteževal kužka na sprehodu. Modna revija se lahko prične!


  ...ste se izgubili v širokem izboru izdelkov? Zožajte svoj izbor z nasveti, ki jih lahko poiščete TU!


  Hrana

  Izbira kvalitetne mokre in suhe hrane - konzerv in briketov, ima izreden pomen že na začetku psičkovega življenja. Še preden kupite hrano za vašega prihajajočega družinskega člana, preverite s katero hrano ga hrani vzreditelj. Svetujemo vam, da na začetku mladička hranite s hrano, ki jo je že navajen, saj prehitra menjava lahko privede do prebavnih težav, ki nato lahko vodijo tudi do padca imunskega sistema in posledično bolezni vašega novega ljubljenčka. V primeru, da se kasneje odločite za zamenjavo hrane, pa to storite, ko se bo kužek na novo okolje že navadil in ustalil. Menjava mora potekati postopoma - počasi spreminjate razmerja stara : nova hrana. Pri izbiri pa bodite pozorni, da je prilagojena mladičem in ima kvalitetno sestavo.


  Izbira primerne hrane je lahko pravi zalogaj! Več podrobnejših nasvetov si lahko ogledate TU!


  Priboljški

  V kopici različnih priboljškov je včasih zelo težko izbrati pravo poslastico za vašega mladička... Priboljške lahko na grobo razdelimo na mehkejše, ki jih uporabljate za nagrajevanje pri treningu, ter trše priboljške za žvečenje in zaposlitev. Pri izbiri mehkih priboljškov vam svetujemo, da izberete posladke manjših velikosti, da boste nadobudnega malega navihančka lahko večkrat nagradili za pravilno obnašanje in ga že naučili kakšnega trika. Navadno je ta vrsta priboljškov nadvse okusna in mamljiva zato se kuža ne bo naveličal izvajanja ukazov! Pri izbiri trših priboljškov pa za začetek lahko izberete primerne suhomesnate žvečljivke (različni sapniki, uhlji, bikovke,…) ali dentalne palčke, primerno pa je tudi rezano odprto rogovje damjaka – le to je mehkejše in primernejše za mlečne zobke, kot trše rogovje jelena ali bivola. Žvečljivke poleg zaposlitve poskrbijo tudi za zdravje ustne votline, saj si bo kužek z žvečenjem mehansko očistil zobe. Med žvečenjem naj bo kosmatinček vedno pod nadzorom!


  Kaj pa doziranje? Več nasvetov si lahko ogledateTU!


  Izdelki za sobno čistočo in sprehod

  Mladički morajo malo in veliko potrebo opravljati mnogo bolj pogosto kot odrasli psi. Sčasoma se bo vaš mali repek na hišno čistočo navadil, do takrat pa mu boste morali malo pomagati in ga pravilnega obnašanja še naučiti. Za učenje priporočamo uporabo pleničnih podlog, saj so zelo vpojne in imajo nepropustno podlogo, hkrati pa jo psiček lahko uporabi večkrat. Ko kuža potrebo opravi na pleničko ga močno pohvalite in ga nagradite s slastnim priboljškom - tako boste to vedenje utrdili in mladiček bo hitro ugotovil kaj od njega želite. V kolikor se mu včasih pripeti nezgoda pa ga nikar ne kaznujte! S kaznovanjem se bo čas privajanja na sobno čistočo le še podaljšal - neprimerno vedenje raje ignorirajte in mu ne posvečajte pozornosti. Sčasoma površino zmanjšujete do ene same plenične podloge, lahko pa jo vzamete tudi s seboj na sprehod in tako kužka še hitreje navadite na opravljanje potrebe zunaj.Poleg pleničnih podlog pa so zelo pomembni tudi dovolj redni sprehodi, ki bodo pomagali pri navajanju mladička na zunanje opravljanje potrebe. Nujen je tudi nakup drečk, ki so osnovna oprema vsakega odgovornega lastnika! Kakšno barvo, material in model drečk boste izbrali pa prepuščamo vam!


  Navajanje na sobno čistočo nikoli ni enostavno! Še več uporabnih nasvetov si lahko preberete na TEJ povezavi!


  Ste odkljukali vse na zgornjem seznamu? Potem lahko brez skrbi pričakujete prihod vaše nove kosmate kepice!

  MR. PETOV IZBOR
 2. O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Sara
  MR. PETOV IZBOR